Bygge av en overdrivespak

Varför bygga en overdrivespak till en Volvo amazon när dom faktiskt finns att köpa nytillverkade?! -Efter att ha köpt en M41 överväxellåda till min Volvo Amazon behövde jag spaken för att kunna aktivera den.

 

-Samtliga begagnade spakar som jag hittade var lika dyra som att köpa nytillverkade och att lägga nästan tusen kronor på en strömbrytare var för mycket tyckte jag. Pengar som jag hellre då lägger på andra delar.

Så jag letade därför efter en lämplig strömbrytare med passande storlek och utseende och hittade en begagnad för femtio kronor på en auktion på nätet.

Grunden för projektet bestod en trasig volvo amazon blinkerskontakt och en begagnad blinkerskontakt från en opel av okänd årsmodell.

På den gamla trasiga volvo blinkerskontakten togs spaken bort med en rörskärare. Detta för att få så en så rak snittyta som möjligt. Snittytan slipades sedan helt slätt för att därefter borras och gängas till M5-gänga.

-Naturligtvis hade jag funktionsmässigt lika gärna ha kunnat behållit och monterat Opel-kontakten med dess spak precis som den var, men vad hade det varit för roligt med det...

Att borra hålet i Amazon-spaken var det knepigaste eftersom det krävdes en viss precision. Jag fixerade därför spaken på en brädbit med en tving och borrade sedan långsamt och noggrant. Först ett styrhål med en mindre borr och sedan med rätt storlek innan gängsnittet användes

Resultatet blev det önskade och jag har den nu monterad i min Volvo Amazon.

Nu blev ju skillnaden på min overdrivekontakt jämfört med original att jag har två aktiva lägen på min.

 

Jag "byglade" blinkerskontakten så jag aktiverar min överväxel med spaken både upp eller ned. Utifrån ser man ingen direkt skillnad på min overdrivekontakt med spak och på en original om man verkligen inte detaljstuderar dessa.

Det viktiga med det här projektet var att tillverka något som fungerade och med ett utseende som kan tas för något Volvo själva tillverkat. Dessutom till en kostnad som bara är en bråkdel av att köpa en färdig overdrivekontakt, original eller nytillverkat.

Morgan Lindgren

Copyright © MOTORSTOPP.se - 2019